營營役役


image

一大清早。火車。排隊。上唔到車。迫到上車。睏,困,迫。報紙,手機,新聞直線。真係好眼睏。好迫,好迫,好很迫。

啫,啫,啫,衝,衝,衝。乘客請勿阻礙車門關閉。

唔好迫咁埋,唔該。唔好揚頭髮,唔該。唔好扲來扲去,唔該。唔好眼金金,唔該。唔好放庇,真係唔該晒。

轉車,轉線,再轉車。仍然好迫,仲係好迫,依然好迫。

巴士站人龍好長,前面大叔唔好打尖。巴士,等你等到我心痛。巴士擠迫得如罐頭沙甸魚。小學生看圖作文必答題。沙甸魚其實都幾難食。鄰坐乘客個早餐好邪惡。不准飲食。好肚餓。好肚餓。

終於落車。

公司,搏殺,食飯食乜好,眼睏,搏殺,飲水,零食,去廁所,零食,開會,再飲水,開會,眼睏,今晚食乜好。

OT,OT,OT,OT。終放放工。

再迫過。返屋企早抖。

Advertisements

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s